EddyCovariance mm

Itä-Suomen yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen C-MAIN -konsortio on saanut lähes 730 000 euron rahoituksen Suomen Akatemialta Hiili- ja metalliaerosolit jääytiminä -hankkeeseen.

Hankkeessa tehdään laboratoriomittauksia orgaanisten aerosolihiukkasten, nokiaerosolien, ja metalliaerosolien kyvystä toimia jääytiminä. Hiljattain on kehitetty uusi teoria, jonka mukaan vesihöyryn adsorptiolla aerosolihiukkasten päälle on yhteys hiukkasten jäänukleaatio-ominaisuuksiin. Jotta teoriaa voitaisiin käyttää ennustamaan jäänukleaatiota, projektissa tehdään myös vesihöyryn adsorptiomittauksia ja veden kontaktikulmamittauksia kyseisten aerosolimateriaalien päälle. Jos teorian ennustuskyky osoittautuu hyväksi, sitä voidaan soveltaa sää- ja ilmastomalleissa kuvaamaan cirruspilvien ja muiden jääpilvien muodostumista ilmakehässä.

Hankkeessa ovat mukana professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta ja professori Annele Virtanen Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitokselta. Laaksonen toimii myös osa-aikaisena professorina Itä-Suomen yliopistossa.

Lisätietoja:

Tutkimuskonsortion johtaja, professori Ari Laaksonen, p. 040 513 7900, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.