EddyCovariance mm

 

Itä-Suomen yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen C-MAIN -konsortio on saanut lähes 730 000 euron rahoituksen Suomen Akatemialta Hiili- ja metalliaerosolit jääytiminä -hankkeeseen.

Hankkeessa tehdään laboratoriomittauksia orgaanisten aerosolihiukkasten, nokiaerosolien, ja metalliaerosolien kyvystä toimia jääytiminä. Hiljattain on kehitetty uusi teoria, jonka mukaan vesihöyryn adsorptiolla aerosolihiukkasten päälle on yhteys hiukkasten jäänukleaatio-ominaisuuksiin. Jotta teoriaa voitaisiin käyttää ennustamaan jäänukleaatiota, projektissa tehdään myös vesihöyryn adsorptiomittauksia ja veden kontaktikulmamittauksia kyseisten aerosolimateriaalien päälle. Jos teorian ennustuskyky osoittautuu hyväksi, sitä voidaan soveltaa sää- ja ilmastomalleissa kuvaamaan cirruspilvien ja muiden jääpilvien muodostumista ilmakehässä.

Hankkeessa ovat mukana professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta ja professori Annele Virtanen Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitokselta. Laaksonen toimii myös osa-aikaisena professorina Itä-Suomen yliopistossa.

Lisätietoja:

Tutkimuskonsortion johtaja, professori Ari Laaksonen, p. 040 513 7900, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Professori Annele Virtanen, p. 050 316 4118, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok