Skip to content

Marjaniemen mittausasema

Kuvaajiin päivittyy edellisen 24h mittaustulokset joka aamu

ILMAN LÄMPÖTILA
Ilman lämpötila nousee päivisin ja laskee yöksi.
HIILIDIOKSIDIVUO
Negatiivinen arvo hiilidioksidivuossa tarkoittaa hiilinielua eli puutarha poistaa silloin ilmakehästä hiilidioksidia. Positiivinen arvo tarkoittaa, että puutarha on hiilidioksidin lähde, sillä kasvit ja maaperän mikrobit hengittävät. Tyypillisesti puutarha on hiilinielu päivisin kun auringonvalo mahdollistaa yhteytyksen ja hiilen lähde öisin kun yhteytystä ei ole. Silloin kun olosuhteet ei ole mittaukselle otolliset, hiilivuo mallinnetaan (punainen viiva).
ILMAN KOSTEUS
Ilman kosteus on tyypillisesti alhainen päivällä ja korkea yöllä.
MAAPERÄN LÄMPÖTILA
Maaperän lämpötila mukailee vaihteluita ilman lämpötilassa, mutta maa on kuitenkin lähes aina ilmaa viileämpää. Mitä syvempiin maaperän kerroksiin mennään, sitä viileämpää maaperä on ja sitä pienemmät ovat vuorokautiset lämpötilan vaihtelut.
MAAPERÄN KOSTEUS
Maaperän kosteus nousee sateiden yhteydessä. Sateen jälkeen maaperän kosteus laskee pikku hiljaa kun vettä haihtuu pinta-maasta. Kosteus on korkeampi syvemmälle maaperässä kuin pintamaassa.
Auringonsäteily
Auringon säteilyssä on nähtävissä selvä vaihtelu yön ja päivän välillä. Myös pilviset päivät erottuvat mittauksissa.
TUULEN SUUNTA
Tuulen suunta kertoo mistä suunnastaa kullakin ajanhetkellä tuulee. 0 astetta tarkoittaa pohjoistuulta ja 180 astetta etelätuulta.
TUULEN NOPEUS
Tuulen nopeus kertoo kuinka kovaa tuuli on kullakin ajanhetkellä.
ILMAN HIILIDIOKSIDIPITOISUUS
Ilman hiilidioksidipitoisuudessa on nähtävissä yön ja päivän välinen vaihtelu, sillä päivällä kasvien yhteytys laskee ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Etenkin tyyninä öinä ilman hiilidioksidipitoisuus on korkeimmillaan. Ilman hiilidioksidipitoisuuteen vaikuttaa kaupunkialueella myös ihmisperäiset päästöt.
HAIHDUNTA
Positiivinen arvo kertoo luonnosta haihtuvan vettä, negatiivinen veden tiivistymisestä pinnoille eli kasteen muodostumisesta. Mittaukset tyynellä säällä on teknisistä syistä jätetty pois kuvasta.